300 ampolles de vi del celler Espelt han estat 475 dins el mar

05/07/2010

Aquest acte es va plantejar amb un cert aire lúdic, no comercial, només amb l’ànim de satisfer la curiositat i amb l’esperança, potser, de trobar noves sensacions.

Amb aquesta finalitat el gener del 2009 es varen submergir en aigües del mediterrani 300 ampolles de diferents tipus de vins que s’elaboren al Celler Espelt buscant vins joves i vins estructurats, per observar la influència en la tanicitat i la criança. També es varen triar alguns caves per veure com afectava la pressió i alguns vins dolços per estudiar l’efecte de la possible salinitat. Els vins es van tapar amb diferents sistemes per observar la influència d’aquest ambient sobre el tap de suro de diferents qualitats, el tap sintètic o de rosca.

Les ampolles es trobaven en una gàbia feta especialment amb certa estabilitat per evitar excessius moviments deguts a les corrents i que fos permeable permetent l’entrada i sortida d’aigua per homogeneïtzar les temperatures de tot el lot, de manera que fos respectuosa amb el medi ambient, sense deixar cap rastre al fons marí un cop acabat l’experiment. Pel que fa a l’emplaçament es va buscar un fons marí estable, no agressiu a l’entorn i senyalitzat convenientment amb les coordenades GPS per a la seva localització futura.

Segons Xavier Cepero, Director General d’Espelt, “Els vins joves han aguantat pitjor la pressió marina, mentre que els pensats per a la criança, més corpulents i robustos, han suportat bé l’evolució sota el mar, amb una criança molt suau i mantenint molt bé la fruita”. Igualment es destaca que “possiblement el fet que el tancament per a vins de criança sigui de més qualitat pot haver influenciat en aquesta millor maduració, destacant que el sistema de tancament ha estat definitiu per ala seva conservació”.

En una segona fase seran els enòlegs qui tindran cura d’estudiar amb més deteniment el comportament dels vins en el fons marí.

Notícies relacionades

Click Me For A Modal