Aquest acte es va plantejar amb un cert aire lúdic, no comercial, només amb l’ànim de satisfer la curiositat i amb l’esperança, potser, de trobar noves sensacions.
Amb aquesta finalitat el gener del 2009 es varen submergir en aigües del mediterrani 300 ampolles de diferents tipus de vins que s’elaboren al Celler Espelt buscant vins joves i vins estructurats, per observar la influència en la tanicitat i la criança. També es varen triar alguns caves per veure com afectava la pressió i alguns vins dolços per estudiar l’efecte de la possible salinitat. Els vins es van tapar amb diferents sistemes per observar la influència d’aquest ambient sobre el tap de suro de diferents qualitats, el tap sintètic o de rosca.
Les ampolles es trobaven en una gàbia feta especialment amb certa estabilitat per evitar excessius moviments deguts a les corrents i que fos permeable permetent l’entrada i sortida d’aigua per homogeneïtzar les temperatures de tot el lot, de manera que fos respectuosa amb el medi ambient, sense deixar cap rastre al fons marí un cop acabat l’experiment. Pel que fa a l’emplaçament es va buscar un fons marí estable, no agressiu a l’entorn i senyalitzat convenientment amb les coordenades GPS per a la seva localització futura.
Segons Xavier Cepero, Director General d’Espelt, “Els vins joves han aguantat pitjor la pressió marina, mentre que els pensats per a la criança, més corpulents i robustos, han suportat bé l’evolució sota el mar, amb una criança molt suau i mantenint molt bé la fruita”. Igualment es destaca que “possiblement el fet que el tancament per a vins de criança sigui de més qualitat pot haver influenciat en aquesta millor maduració, destacant que el sistema de tancament ha estat definitiu per ala seva conservació”.
En una segona fase seran els enòlegs qui tindran cura d’estudiar amb més deteniment el comportament dels vins en el fons marí.
Els cellers empordanesos han començat aquesta setmana la campanya d’enguany, que s’ha avançat uns deu dies respecte a les dates habituals...
El Consell Regulador de la DO Empordà organitza la primera edició dels 'Rosats de lluna plena' que tindrà lloc aquest divendres 15 de...
Del 21 al 27 de juny, els tastos tindran lloc a l'antiga presó, al convent dels Caputxins o el terrat de l'Ajuntament de Figueres El...
La fira suposa una oportunitat única per tastar, en degustació oberta i copa Riedel, més de 100 referències dels excel·lents vins empordanesos...
Catorze dels quinze tastos ja han esgotat les places i només queden 6 entrades pel tast a la botiga Zeppelin En poc més de 48 hores, les...
Les activitats tindran lloc del 24 al 29 de maig amb la participació d'una dotzena de cellers empordanesos i una desena de restaurants de la...
Els cellers empordanesos van comercialitzar 5,8 milions d’ampolles l’any passat davant les 4,5 milions del 2020 i les 5,9 milions del...
La sommelier Audrey Doré drigirà el tast 'Viatge a l'Empordà a través dels sòls i les varietats tradicionals' Una quinzena de...
Com participar en el sorteig? 1. Segueix a DO Emporda (@do_emporda), organitzadors del sorteig i @embassat 2. Fer like a aquest post 3....
Esmorzars de forquilla entre vinyes, tastos en espais singulars com monestirs i fortificacions, rutes maridades entre vinyes i una plantada popular...