Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei, en navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info x

Les vinyes: varietats i vitivinicultura

EmpordàL'actual vinyar de la Denominació d’Origen és majoritàriament d’antiga implantació, amb vinyes de més de 30 anys d'edat, circumstància que presenta característiques positives des del punt de vista de la qualitat del producte final ja que és conegut el fet que les vinyes velles produeixen vi de gran qualitat. Paral·lelament en els darrers anys ha sofert una important renovació i millora per tal d'adaptar-lo a les modernes tècniques de conreu i operar un cert canvi varietal.

Pel que fa a les varietats negres domina la Carinyena o Samsó, que constitueix la base de la viticultura empordanesa juntament amb la Garnatxa negra (anomenada a la zona Lledoner). Aquestes varietats tradicionals es complementen amb noves varietats que es van introduint, principalment l'Ull de Llebre, el Cabernet Sauvignon, el Merlot i Syrah.

Les varietats viníferes blanques dominants són la Garnatxa blanca i roja i Macabeu. En molta menor proporció trobem el Moscatell, el tradicional Xarel·lo i, de nova implantació, el Chardonnay, Sauvignon blanc i Gewurztraminer.

 

Varietats recomanades i autoritzades

Varietats blanques Varietats negres

Recomanades

  • Garnatxa blanca o lledoner blanc
  • Garnatxa roja
  • Macabeu o viura
  • Moscatell d'Alexandria

Recomanades

  • Samsó
  • Garnatxa negra o lledoner negre

Autoritzades

  • Chardonnay
  • Gewurztraminer
  • Malvasia
  • Moscatell de gra petit
  • Picapoll blanc
  • Sauvignon blanc
  • Xarel·lo

Autoritzades

  • Cabernet sauvignon
  • Cabernet franc
  • Merlot
  • Monastrell
  • Ull de llebre
  • Sirà
  • Garnatxa peluda