Cinc reconeguts experts publiquen un llibre sobre els vins dolços de l'Empordà per reivindicar la seva singularitat i posar-los en valor

28/11/2014
Cinc reconeguts experts del món del vi acaben de publicar el llibre ‘La Garnatxa i altres vins dolços empordanesos’, que recull la història, les tècniques d’elaboració autòctones, les varietats, les tipologies i una detallada relació d’aquests vins “únics i singulars’ que són elaborats avui en dia pels cellers empordanesos. Els autors del llibre són l’escriptor i sociòleg Lluis Tolosa; l’escriptor i enòleg, Joan C. Martín; el també escriptor i enòleg Eduard Puig Vayreda; l’enòleg i ampelòleg Simó Serra i el sommelier Rafel Sabadí. La publicació, prologada pel sommelier Josep Roca,  pretén posar de manifest la singularitat d’aquests vins i posar-los en valor.

Al text de presentació del llibre, Lluís Tolosa explica que aquests vins són ara mateix minoritaris i ho posa de manifest recordant que només representen el 4% de la producció de la DO Empordà. Per tant, assegura, potser no caldria dedicar gaire atenció, esforços o inversió. ‘A la Catalunya Nord no pensen així, per això venen 8 milions d’ampolles cada any. La DO Empordà no arriba a les 80.000 ampolles”, escriu. 

Tolosa afegeix que la singularitat dels vins dolços de l’Empordà són un ‘valor diferencial’ que els permetria destacar en un mercat global on la qualitat ja no és un element diferenciador. Corroborant aquesta idea, el sommelier Josep Roca explica en el seu pròleg: “Quan intento mostrar l’Empordà al món, ho faig des de la Garnatxa dolça. És allò amb el que trec més pit. Se segur que no és el millor vi del món. Però estic segur que és un vi únic al món (...) No podem renunciar a tot això. És veritat que la batalla de guanyar-se la vida serà amb uns altres vins. Però estic convençut que això fa país. Fa sentit. Dóna vida. I fa treure pìt”, remarca el sommelier del Celler de Can Roca. En aquest sentit, Lluís Tolosa conclou que són vins amb un gran valor afegit que seguiran essent vins minoritaris però que tenen un gran potencial de creixement en volum de vendes i, sobretot, en valor. “Aquest és l’objectiu d’aquest llibre: posar-los en valor’, destaca.

El llibre, de 127 pàgines i editat en català, està estructurat i redactat de manera molt pedagògica amb l’objectiu d’arribar a tots els públics. A banda de la història, les tècniques d’elaboració autòctones o les varietats, la publicació inclou una fitxa d’una vintena de cellers empordanesos amb informació pràctica sobre el propi celler i una acurada descripció dels vins dolços que elabora. 

El llibre, que s'ha presentat avui al Celler d'Espolla, ja està a la venda a un preu de 19 euros.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal