Cellers de la DO Empordà taparan els seus vins amb taps de suro de les seves finques

13/07/2016

‘Taps de finca’. Aquest és el nom de l’ambiciosa iniciativa que acaben de posar en marxa l’Institut Català del Suro i el Consell Regulador de la DO Empordà. Una acció conjunta que pretén posar en valor la confluència singular del suro i de la vinya en un mateix territori: l’Empordà. Les dues institucions acaben de crear la marca ‘Taps de finca’, que identificarà els taps de proximitat elaborats amb suro extret d’alzines sureres ubicades als mateixos cellers empordanesos o a explotacions properes.

Garantir la traçabilitat 
El suro extret s’haurà de triar i preparar abans de transformar-lo en taps de suro. Aquests taps serán elaborats per empreses de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK), seguint el mateix criteri de proximitat i garantia de qualitat. L’Institut Català del Suro ha dissenyat un sistema de traçabilitat que garanteix que els cellers participants utilitzaran suro de la seva àrea de proximitat. El control de l’origen del producte es mantindrà durant tot el procés, des de l’extracció i la preparació, passant pel seu pas per fàbrica i fins el lliurament final al celler participant en la iniciativa.

El projecte que vol tenir continuïtat en el temps s’anirà desenvolupant progressivament. Una dotzena de cellers han confirmat la seva participació en el programa tot i que inicialment només dos d’aquests cellers compleixen ara mateix amb tots els requisits necessaris per començar a embotellar els seus vins amb els ‘Taps de finca’. En aquest sentit, cal recordar que el suro català necessita com a mínim 14 anys per assolir el gruix necessari -uns 20 centímetres- per ser usat per elaborar taps. A diferència d’altres zones productores com Extremadura, Andalusia o Portugal on el creixement és més ràpid -amb 9 anys de mitjana és suficient-,  a Catalunya aquest procés és més lent. Però justament aquest alentiment li confereix una major densitat al suro i, en conseqüència, millora la seva qualitat per fer-ne taps.

Precisament, els cellers empordanesos participants usaran especialment els ‘Taps de finca’ per tapar els seus millors vins. Una marca que els hi aportarà un valor afegit amb un significat de producte de qualitat, proper i sostenible.

La creació de la marca té per objectiu posar en valor el suro auctòcton, contribuir a la seva recuperació i afavorir la gestió dels boscos d’alzina surera de l’Empordà. El programa, que que es fa realitat gràcies al vincle entre els sectors surer i vitivinícola català, contribuirà a la conservació mediambiental i paisatgística del territori perquè en puguin gaudir les generacions presents i futures. L’alzina surera representa prop del 45% de la superfície arbrada al Baix Empordà i un 25% a l’Alt Empordà. I les comarques gironines concentren el 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya i el major nombre d’arbres d’alzina surera de tot Espanya.

El projecte Taps de Finca ha estat cofinançat per la Unió Europea (Ajut a la Cooperació per a la Innovació. Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020).

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal