El tastador de la Guía Peñín lloa l'augment de qualitat dels vins de la DO Empordà

21/04/2017

El catador i responsable eidtorial de la Guía Peñín, Javier Luengo, visita aquests dies la DO Empordà per valorar els vins de la denominació. En total, tastarà uns 230 vins DO Empordà, principalment negres que són els més majoritaris a la denominació. El catador, que ja havia tastat el vins empordanesos en altres dues ocasions, ha remarcat l'augment de qualitat dels vins gironins en els darrers anys. "La situació de la DO Empordà és molt bona. Porta ja uns temps millorant cada any la nota mitjana de la qualificació dels seus vins i això és fruït de la millora qualitativa dels seus productes. La seva puntuació mitjana és alta en comparació a altres zones de producció de característiques similars", ha destacat.

Luengo també ha volgut posar en valor la feina d'un grup de joves productors empordanesos que arrisquen amb vins poc ortodoxos que busquen sorprendre i ho aconsegueixen. "Entre les grans fortaleses de la DO Empordà hi ha un grup d'elaboradors molts joves que estan proposant vins desacomplexats i desenfadats i que són molt arriscats però que moltes vegades aconsegueixen resultats molts positius", ha afegit 

Els millors resultats de la història

Mantenint la tendència dels últims anys, els cellers de la Denominació d'Origen Empordà van tornarr a assolir els seus millors resultats en l'actual edició de la Guia Peñín 2017. En aquesta publicació, un vi de la DO Empordà va aconseguir per primera vegada situar-se a la selecta llista de vins excepcionals de la guia, aquells que aconsegueixen la màxima puntuació, de 95 a 100 punts. El vi 'excepcional' de la DO Empordà és el Finca Garbet 2009, del celler Peralada, un vi negre de criança que va obtenir 95 punts.

En la mateixa publicació, un total de 87 de vins empordanesos van assolir l'excel·lent (entre 90 i 94 punts). Aquesta xifra representa un notable increment respecte els 68 excel·lents assolits per vins empordanesos en l'edició vigent del 2016 i dobla els 43 del 2015. I aquest augment encara és més evident si es compara amb les notes d'ara fa una dècada quan només un vi empordanès arribava als 90 punts a la Guia Peñín del 2005.

Els vins més ben puntuats

Després del Finca Garbet 2009, amb 95 punts, els vins més ben valorats de la denominació empordanesa obtenen 94 punts i són: el vi dolç INO, del celler Masia Serra, i el vi negre Aires de Garbet 2013, del celler Peralada. Amb 93 punts, hi ha una quinzena de vins, el triple que a la Guia Peñín 2016.

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín del 2017, amb 47 dels 87. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb 27 excel·lents, i els dolços, amb 11 excel·lents.  

Un rosat de l'Empordà, finalista del premi Vi Revelació

Els autors de la Guia Peñín també van escollir un vi de la DO Empordà com un dels quatre finalistes del premi Vi Revelació de l'edició del 2017. Es tracta del rosat L'Escumador 2014, del Celler Cooperatiu d'Espolla, que va obtenir 93 punts. 

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal