El passat mes de juny es va confirmar la concessió al celler La Vinyeta i a Codorniu, S.A. d'un ajut a la Cooperació per a la Innovació, cofinançada per fons FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per a la realització del projecte innovador WETWINE. Els dos cellers col·laboren en el desenvolupament de diferents aplicacions d'aiguamolls construïts.
Al celler La Vinyeta es realitzarà una planta pilot que tractarà una part de les aigües residuals obtingudes de l’elaboració del vi. La innovació radica en que s'assajarà un digestor anaerobi inicial per reduir les dimensions de l'aiguamoll de flux horitzontal posterior i evitar la seva saturació, i en què els fangs generats es tractaran en un altre aiguamoll per a la seva deshidratació i estabilització de cara a poder aplicar-los com a adob a la vinya. El sistema es concep de manera que funcioni al màxim per gravetat, de manera que el consum energètic sigui mínim.
A les instal·lacions de RAIMAT (Codorniu), s'instal·larà un sistema experimental d'aiguamolls per a la deshidratació i estabilització dels fangs generats en la seva depuradora biològica. En aquesta instal·lació pilot es compararan dos règims d'alimentació del sistema, un dels quals permetria reduir les dimensions de l'aiguamoll necessari per tractar la totalitat dels fangs generats. Novament, el consum energètic és mínim, i el fang estabilitzat pot aplicar-se a les vinyes.
En ambdós casos, el projecte desenvolupa una concepció d'economia circular de reaprofitament de recursos, i minimització en el consum de materials i energia.
Participen en aquest grup operatiu el Celler La Vinyeta i Codorniu, SA com a líders, el Grup d'Enginyeria Química Ambiental (Universidade da Coruña) que aporta la part tècnica juntament amb l'empresa italiana IRIDRA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que realitzarà el seguiment analític, l'associació INNOVI i el Consell Regulador de la D.O. Empordà que col·laboren en la difusió, i la consultora ambiental ARLALORA, SL que fa tasques d'assessorament i coordinació.
Ajut a la Cooperació per a la Innovació,
Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020
Prop de 350 professionals han participat a Mas Marroch a la VIII Jornada de Vins DO Empordà, adreçada als professionals de la restauració,...
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...
Empordà Turisme i la Denominació d'Origen Empordà (DO Empordà) comencen una nova etapa de col·laboració consolidant una aliança...
L’expresident de la denominació rep el Bacus Emporità i la fira del vi, el Lledoner d’Or, dels Premis de la DO Empordà. Els guardons...
L’informe, elaborat amb un ajut de Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, identifica cinc itineraris per gaudir dels elements naturals i...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació empordanesa programa al novembre la quarta edició d’aquesta iniciativa que permet descobrir els vins i els...
L'Empordà aconsegueix 34 medalles en el concurs dels millors vins catalans de l'any La DO Empordà ha estat la segona denominació...
Els restaurants del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet oferiran sopars maridats amb vins dels cellers de la DO Empordà cada divendres del 6...