La DO Empordà participa en un projecte pioner de millora de gestió mediambiental

03/12/2018

 

El passat mes de juny es va confirmar la concessió al celler La Vinyeta i a Codorniu, S.A. d'un ajut a la Cooperació per a la Innovació, cofinançada per fons FEADER i el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, per a la realització del projecte innovador WETWINE. Els dos cellers col·laboren en el desenvolupament de diferents aplicacions d'aiguamolls construïts.

Al celler La Vinyeta es realitzarà una planta pilot que tractarà una part de les aigües residuals obtingudes de l’elaboració del vi. La innovació radica en que s'assajarà un digestor anaerobi inicial per reduir les dimensions de l'aiguamoll de flux horitzontal posterior i evitar la seva saturació, i en què els fangs generats es tractaran en un altre aiguamoll per a la seva deshidratació i estabilització de cara a poder aplicar-los com a adob a la vinya. El sistema es concep de manera que funcioni al màxim per gravetat, de manera que el consum energètic sigui mínim.

A les instal·lacions de RAIMAT (Codorniu), s'instal·larà un sistema experimental d'aiguamolls per a la deshidratació i estabilització dels fangs generats en la seva depuradora biològica. En aquesta instal·lació pilot es compararan dos règims d'alimentació del sistema, un dels quals permetria reduir les dimensions de l'aiguamoll necessari per tractar la totalitat dels fangs generats. Novament, el consum energètic és mínim, i el fang estabilitzat pot aplicar-se a les vinyes.

En ambdós casos, el projecte desenvolupa una concepció d'economia circular de reaprofitament de recursos, i minimització en el consum de materials i energia.

Participen en aquest grup operatiu el Celler La Vinyeta i Codorniu, SA com a líders, el Grup d'Enginyeria Química Ambiental (Universidade da Coruña) que aporta la part tècnica juntament amb l'empresa italiana IRIDRA, l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) que realitzarà el seguiment analític, l'associació INNOVI i el Consell Regulador de la D.O. Empordà que col·laboren en la difusió, i la consultora ambiental ARLALORA, SL que fa tasques d'assessorament i coordinació. 

      Ajut a la Cooperació per a la Innovació,
      Operació 16.01.01 del PDR de Catalunya 2014-2020

 

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal