Una recerca sobre els antics cellers particulars de l’Empordà obté la primera Beca Eduard Puig Vayreda

16/03/2019

Es farà un inventari dels cellers que es conserven a cases de l’Albera amb l’objectiu de preservar la memòria històrica d’una arquitectura i d'una activitat econòmica i social vinculada a l’elaboració de vi en habitatges particulars

L’estudi és una proposta conjunta de l’enòleg i sommelier, Jordi Esteve, i de la fotògrafa i sommelier, Clara Isamat, que en els propers mesos desenvoluparan la recerca

Una recerca per identificar i inventariar els cellers particulars que encara es conserven a les cases de l’Albera, a l’Empordà, ha obtingut la primera Beca Eduard Puig Vayreda a l’entorn de la vinya i del vi a l’Empordà. La proposta premiada és obra de l’enòleg i sommelier, Jordi Esteve, i la fotògrafa i sommelier, Clara Isamat, que en els propers mesos desenvoluparan aquest estudi que té com a objectiu preservar la memòria històrica d’una arquitectura i d’una activitat econòmica i social vinculada amb l’elaboració de vi en habitatges particulars.

El projecte d’investigació es desenvoluparà a les localitats de Garriguella, Rabós d’Empordà, Sant Climent de Sescebes i Capmany. Segons es detalla a la proposta guanyadora, l’inventari inclourà el nom del celler, la seva ubicació i el seu plànol; la seva descripció i els seus elements; el mètode d’elaboració del vi; la informació dels propietaris actuals i la història de la família; el lèxic rural i tradicional, així com material gràfic històric i actual.  

A la memòria del projecte, els guanyadors asseguren que ‘volen fer una recerca dels antics cellers que es conserven en bon estat, tot i que estan en desús des de fa molt temps i que corren el risc de desaparèixer pel creixement urbanístic i les reformes dels habitatges”. I afegeixen: “Farem un inventari de cada celler amb l’objectiu de conservar la memòria històrica d’una arquitectura adaptada a les necessitats d’un moment concret de la societat dels pobles de l’Albera”.

Els autors

Jordi Esteve és tècnic enòleg agroalimentari i sommelier. Ha treballat a cellers de l’Empordà, Xile, Califòrnia i Itàlia. Des del 2015 dirigeix Rims, vins i vinyes, una petita explotació de vinya i elaboració de vins ubicada a Rabós d’Empordà. És també coorganitzador d’esdeveniments vinculats al vi, com ara el ViSwing o la fira Contraban. Clara Isamat és fotògrafa i sommelier que, durant els últims anys, ha dirigit i produït diversos documentals vinculats al vi, com ara Fermentación Espontánea o Revolución Líquida. Així mateix, assessora sobre vins, organitza tastos i conferències sobre aquesta temàtica.

La beca

El Consell Regulador de la DO Empordà, la Càtedra del Vi i l’Oli de l’Empordà, la Universitat de Girona i l'Ajuntament de Figueres-amb la col·laboració de la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català del Vi (INCAVI), l’Institut d’Estudis Empordanesos, la Venerable Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, i la Diputació de Girona; el patrocini dels cellers La Vinyeta i Perelada, i el suport dels cellers Pere Guardiola, Cooperativa d’Espolla i Vinyes dels Aspres- han convocat la primera edició de la Beca Eduard Puig Vayreda a l’entorn de la vinya i del vi de l’Empordà. La beca d’investigació, de caràcter biennal, està dotada amb 5.000 euros i es concedeix a un projecte d’investigació inèdit en relació amb la viticultura i l’enologia en qualsevol d’aquests àmbits: històric, arquitectònic, etnològic, ambiental, turístic o econòmic.

La concessió de la beca té per objectiu aprofundir en camps que encara no han estat prou explorats i que poden afavorir el coneixement i l’evolució del propi sector vinícola en el camp tècnic o comercial. “Som conscients de la gran amplitud de matèries que giren al voltant de la vinya i el vi, la quinta essència de la nostra economia tradicional, que ha tingut una transcendència històrica molt rellevant i avui també suposa una oportunitat de negoci i projecció turística de primer ordre per a les nostres comarques” s’assegura a les bases de la convocatòria. El premi va adreçat a entitats sense ànim de lucre i a persones, ja siguin estudiants, professionals o estudiosos.

Els promotors de la iniciativa han volgut que la beca dugui el nom d’Eduard Puig Vayreda per tal d’homenatjar l’enòleg empordanès, mort l’abril de l'any passat. Puig Vayreda fou molt actiu en el camp de la divulgació enològica i es pot considerar un dels principals erudits que ha tingut Catalunya en aquest camp. Va ser director de l’INCAVI, fundador i president de la Confraria de la Bóta de Sant Ferriol, professor de la UdG i coodirector de la Càtedra de Viticultura i Enologia Narcís Fages de Romà.

A banda de la seva activitat professional, també va destacar pel seu compromís cívic i cultural. Va ser alcalde de la ciutat de Figueres (1981-1983) i va presidir Joventuts Musicals i l’Institut d’Estudi Empordanesos, a més de ser membre de nombroses entitats. També va ser col·laborador de premsa, escriptor i conferenciant.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal