Un plafó commemoratiu i uns ceps plantats al MAC Empúries recorden des d'avui l’arriba del vi a la península ibèrica a través d’aquest espai històric, ara fa més de 2.000 anys. El plafó inclou la inscripció ‘Ets a l’Empordà, país de vins: n’és un símbol el vaixell de Dionís” escrita en quatre idiomes (català, castellà, francès i angès). El plafó i els ceps estan situats en una zona propera a l’entrada de la ciutat grega d’Empòrion per posar de manifest els vincles històrics de l’activitat vincícola a la regió des de l’antiguitat. La iniciativa ha estat impulsada per la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres, de l’Escala, i els consells reguladors dels vins i olis de l’Empordà.
L’acte d’inauguració ha consistit en uns parlaments a càrrec de Josep Maria Dacosta, coordinador de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà; Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, i Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Després de les intervencions, els assistens han participat en la visita guiada “Empúries: el vi a l’Antiguitat” a càrrec de l’arequeòleg Joaquim Tremoleda. Un tast de vins DO Empordà ha posat fi a la jornada.
Durant el seu parlament, Dacosta ha assegurat que la iniciativa té diversos objectius, a banda de recordar l'arribada del vi a la península a través d'Empúries. "Anunciar als visitants del jaciment arqueològic que es troben en un territori on es produeix vins i donar a conèixer que el símbol dels vins de la DO Empordà és el vaixell de Dionís, un mite grec", ha afegit Dacosta.
La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona, amb seu a la ciutat de Figueres, té com a objectius la promoció de l’estudi, la recerca, el coneixement, l’adequada transferència tecnològica i la millora dels vins i olis de l’Empordà i de tots els processos que intervenen en la seva elaboració, criança i consum, la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint especial cura en els aspectes culturals que intervenen al seu entorn.
Del 30 de març a l’1 maig se celebrarà l’onzena edició del festival Vívid, un mes d’activitats enoturístiques a la Costa Brava. La...
Els vins empordanesos han tornat a seduir al periodista i Mestre del Vi britànic Tim Atkin, un dels experts britànics del sector més influent...
Empordà Turisme i la Denominació d'Origen Empordà (DO Empordà) comencen una nova etapa de col·laboració consolidant una aliança...
L’expresident de la denominació rep el Bacus Emporità i la fira del vi, el Lledoner d’Or, dels Premis de la DO Empordà. Els guardons...
L’informe, elaborat amb un ajut de Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, identifica cinc itineraris per gaudir dels elements naturals i...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació empordanesa programa al novembre la quarta edició d’aquesta iniciativa que permet descobrir els vins i els...
L'Empordà aconsegueix 34 medalles en el concurs dels millors vins catalans de l'any La DO Empordà ha estat la segona denominació...
Els restaurants del col·lectiu La Cuina de l’Empordanet oferiran sopars maridats amb vins dels cellers de la DO Empordà cada divendres del 6...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany. Els cellers de la DO Empordà han iniciat els últims dies la...