Instal·len un plafó i planten uns ceps a Empúries per recordar l’arribada del vi a la península a través d’aquest espai

13/04/2019

Un plafó commemoratiu i uns ceps plantats al MAC Empúries recorden des d'avui l’arriba del vi a la península ibèrica a través d’aquest espai històric, ara fa més de 2.000 anys. El plafó inclou la inscripció ‘Ets a l’Empordà, país de vins: n’és un símbol el vaixell de Dionís” escrita en quatre idiomes (català, castellà, francès i angès).  El plafó i els ceps estan situats en una zona propera a l’entrada de la ciutat grega d’Empòrion per posar de manifest els vincles històrics de l’activitat vincícola a la regió des de l’antiguitat.  La iniciativa ha estat impulsada per la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà  de la Universitat de Girona i el Museu d’Arqueologia de Catalunya-Empúries amb la col·laboració de l'Ajuntament de Figueres,  de l’Escala, i els consells reguladors dels vins i olis de l’Empordà.

L’acte d’inauguració ha consistit en uns parlaments a càrrec de Josep Maria Dacosta, coordinador de la Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà; Xavier Albertí, president del Consell Regulador de la DO Empordà, i Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya. Després de les intervencions, els assistens han participat en la visita guiada “Empúries: el vi a l’Antiguitat” a càrrec de l’arequeòleg Joaquim Tremoleda. Un tast de vins DO Empordà ha posat fi a la jornada. 

Durant el seu parlament, Dacosta ha assegurat que la iniciativa té diversos objectius, a banda de recordar l'arribada del vi a la península a través d'Empúries. "Anunciar als visitants del jaciment arqueològic que es troben en un territori on es produeix vins i donar a conèixer que el símbol dels vins de la DO Empordà és el vaixell de Dionís, un mite grec", ha afegit Dacosta. 

La Càtedra del Vi i de l’Oli de l’Empordà de la Universitat de Girona, amb seu a la ciutat de Figueres, té com a objectius la promoció de l’estudi, la recerca, el coneixement, l’adequada transferència tecnològica i la millora dels vins i olis de l’Empordà i de tots els processos que intervenen en la seva elaboració, criança i consum, la seva difusió i projecció tant en àmbits tècnics com professionals, tenint especial cura en els aspectes culturals que intervenen al seu entorn.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal