La DO Empordà ja té un vi de finca qualificada, el màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català

19/12/2022

El VD' O2, del celler Vinyes d'Olivardots, s'ha convertit en el primer vi de la DO Empordà en obtenir la distinció 'Vi de finca qualificada'. Es tracta del màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català, una garantia de treball continuat a la vinya i de l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen.

Carme Casacuberta i Carlota Pena, enòlogues i viticultores, així com mare i filla, responsables de Vinyes d’Olivardots, han rebut el diploma de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, i de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que ha tingut lloc al Palau Pedralbes (Barcelona) i on també s’ha fet l’entrega dels diplomes als altres 12 vins que ja comptaven amb aquesta distinció. 

Els 5 requisits més destacats per ser un Vi de Finca Qualificada, d’entre d’altres, d’excel·lència i compromís amb el territori:
− Antiguitat mínima de 5 anys en el registre de la D.O. amb un rendiment de producció de vinya d’un 15% inferior a l’establert per la D.O. i una nota superior del comitè de tast.
− El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o propera.
− El vi es produeix en un entorn específic, amb unes característiques edàfiques i microclimàtiques pròpies.
− El celler compta amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més.
− S’estableix una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització. El Vi de Finca Qualificada (VFQ des de 2022).

Vd’O 2, és un vi de vinya única 100% carinyena negre. Forma part de la col·lecció “Varietals de Terrer” del celler, i prové d’una vinya centenària del 1909, amb un terrer de sorra al municipi de Capmany i situat a 90m d’altitud respecte el nivell del mar orientada al nord-est.

La verema es fa de forma manual i en la seva elaboració s’utilitza la tècnica de pigeage per extreure amb delicadesa la gran personalitat d’aquesta varietat, una maceració llarga seguida d’un premsat suau amb premsa vertical i posat per gravetat amb barriques de roure francès on un romandrà durant 16 mesos.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal