
El VD' O2, del celler Vinyes d'Olivardots, s'ha convertit en el primer vi de la DO Empordà en obtenir la distinció 'Vi de finca qualificada'. Es tracta del màxim reconeixement que pot aconseguir un vi català, una garantia de treball continuat a la vinya i de l’esforç, la constància i l’exigència dels cellers que l’assoleixen.
Carme Casacuberta i Carlota Pena, enòlogues i viticultores, així com mare i filla, responsables de Vinyes d’Olivardots, han rebut el diploma de mans de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Acció Rural, Teresa Jordà, i de la directora de l’INCAVI, Alba Balcells, en un acte que ha tingut lloc al Palau Pedralbes (Barcelona) i on també s’ha fet l’entrega dels diplomes als altres 12 vins que ja comptaven amb aquesta distinció.
Els 5 requisits més destacats per ser un Vi de Finca Qualificada, d’entre d’altres, d’excel·lència i compromís amb el territori:
− Antiguitat mínima de 5 anys en el registre de la D.O. amb un rendiment de producció de vinya d’un 15% inferior a l’establert per la D.O. i una nota superior del comitè de tast.
− El propietari de les vinyes ha de coincidir amb el del celler, i l’elaboració del vi s’ha de fer en un celler situat a la mateixa finca o propera.
− El vi es produeix en un entorn específic, amb unes característiques edàfiques i microclimàtiques pròpies.
− El celler compta amb una trajectòria de prestigi i qualitat en el mercat per un període de 10 anys o més.
− S’estableix una traçabilitat específica integral des de la producció a la comercialització. El Vi de Finca Qualificada (VFQ des de 2022).
Vd’O 2, és un vi de vinya única 100% carinyena negre. Forma part de la col·lecció “Varietals de Terrer” del celler, i prové d’una vinya centenària del 1909, amb un terrer de sorra al municipi de Capmany i situat a 90m d’altitud respecte el nivell del mar orientada al nord-est.
La verema es fa de forma manual i en la seva elaboració s’utilitza la tècnica de pigeage per extreure amb delicadesa la gran personalitat d’aquesta varietat, una maceració llarga seguida d’un premsat suau amb premsa vertical i posat per gravetat amb barriques de roure francès on un romandrà durant 16 mesos.
La Mostra se celebrarà a la Rambla de Figueres del 26 al 29 de juny i amb l’objectiu de potenciar-ne la qualitat i la professionalització s’ha...
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 13 i 14 de juny amb la participació de tretze cellers empordanesos que es completarà...
La cita vitivinícola de l’Empordà torna el cap de setmana del 7 i 8 de juny a Sant Martí d’Empúries amb 30 cellers de l’Empordà, 1 celler...
El grau de professionalització endegat en capítols com la comercialització o la gerència i les noves eines empresarials de què s’han dotat...
Un estudi de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat i de l’enòleg i sommelier Jordi Esteve sobre la immigració a la vinya empordanesa ha...
La DO Empordà celebra enguany cinquanta anys de la seva creació, ja que va ser aprovada per part del Ministerio de Agricultura l’any 1975 en...
S’atorga un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà El premi va adreçat a entitats sense...
Anna Espelt, del celler Espelt, i Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, obtenen respectivament aquests reconeixements que tenen un gran prestigi en...
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...