Xavier Albertí i la fira Arrels del Vi, guardonats per la DO Empordà

14/12/2023

L’expresident de la denominació rep el Bacus Emporità i la fira del vi, el Lledoner d’Or, dels Premis de la DO Empordà.

Els guardons reconeixen aquelles persones, empreses i entitats que han contribuït a la promoció dels vins empordanesos.
 

Els Premis de la DO Empordà, que enguany celebren la vuitena edició, han reconegut a l’expresident del Consell Regulador de la denominació, Xavier Albertí, i a la fira Arrels del Vi. Concretament, Xavier Albertí ha rebut el Bacus Emporità, mentre que la fira s’ha endut el Lledoner d’Or. Aquests guardons reconeixen aquelles persones, empreses i entitats que han contribuït a la promoció dels vins de la DO Empordà.

Xavier Albertí, del celler Vinyes dels Aspres, ha format part de la junta directiva del Consell Regulador de la DO Empordà durant divuit anys i en va ser el president durant dos mandats, dels anys 2016 a 2023. La recuperació de les varietats tradicionals, l’aposta per la qualitat, la millora de la difusió i la promoció dels vins empordanesos, l’increment de vendes o la creació de la beca d’investigació Eudard Puig Vayreda són algunes de les fites aconseguides durant els seus mandats.

D’altra banda, Arrels del Vi s’ha consolidat com l’única fira professional de vins de la DO Empordà oberta al públic general amb quinze edicions a Sant Martí d’Empúries i quatre a Barcelona. La fira ofereix un tast obert amb més d’un centenar de referències empordaneses de gamma alta i la possibilitat de conèixer de primera mà els propietaris i enòlegs dels cellers del territori.

Reconeixements
Des del 2015, el Consell Regulador de la DO Empordà lliura anualment els premis Lledoner d'Or i Bacus Emporità. Amb aquesta acció, el Consell Regulador vol agrair la tasca dels premiats i alhora fer valdre la seva contribució en la difusió dels vins de la denominació.  

En les seves primeres edicions el Bacus Emporità ha estat lliurat als sommeliers Josep ‘Pitu’ Roca, del celler de Can Roca; al sommelier Agustí Ensesa; a l'enòleg Eduard Puig Vayreda; a l’Ajuntament de Figueres, al periodista empordanès Marc Testart, a l’exdirector gerent del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià i a la Ruta del Vi DO Empordà. Pel que fa al premi Lledoner d’Or, s’ha lliurat a restaurants i distribuïdors de vins. En aquest cas el guardó s’ha concedit als restaurants al Motel Empordà, de Figueres; Ca la Maria, de Mollet de Perelada; Llevataps, de Girona, i l’Hotel Gastronòmic Es Portal, de Pals. També l’han rebut les distribuïdores Alregi (Wine Palace), amb seu a Vilamalla, Vins i Licors Grau, de Palafrugell i Vins Estela, de Figueres.

L’acte de lliurament dels premis va tenir lloc a l’Auditori dels Caputxins de Figueres i va comptar amb l’assistència del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort; el diputat i vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava de Girona, Joan Plana, i el president del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, Agustí Badosa.

Jornada sobre el canvi climàtic
Abans del lliurament dels premis, es va celebrar també una jornada de formació i debat sobre un aspecte que preocupa molt al sector, com és el canvi climàtic. La jornada va comptar amb la conferència impartida pel meteoròleg Francesc Marc Mauri i titulada El canvi climàtic: què hi podem fer?. La jornada de reflexió es va tancar amb el tast Pregàries de pluja i veremes de novembre: un tast d’història del clima. Dirigit per Romina Ribera, sommelier i arqueòloga de Glops d’Història, aquest tast històric de vinya i clima empordanès va permetre tastar quatre vins per apreciar la seva afectació en les darreres anyades.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal