Estudiaran una possible denominació d'origen transfronterera de vi ranci a l'Empordà i el Rosselló

07/06/2019

El passat dia 6 de juny es va celebrar la tertúlia sobre una possible “Denominació d’Origen transfronterera de vi ranci”. El col·loqui es va desenvolupar a les instal·lacions de la Casa de la Generalitat de Catalunya a Perpignan. El debat va ser liderat per Alain Pottier, viticultor, autor del llibre “Les Rancios secs du Rossillon” i membre de l’equip organitzador de la trobada internacional de productors de vi ranci a Perpignan, anomenada “Be ranci!”.

En la trobada es va recuperar una notícia apareguda en un mitjà local fa 25 anys en la qual es plantejava la possibilitat de crear una IGP transfronterera de vi ranci atesa la implantació d’aquesta tipologia de vins a la Catalunya nord com a l’Empordà. En el debat també hi van participar Jacques Paloc, responsable INAO regional que va presentar l’experiència de la IGP Vedella dels Pirineus Catalans que empara la producció de vedella a ambdós costats de la frontera. Jacques Paloc va remarcar les dificultats burocràtiques d’una iniciativa d’aquest tipus però va afegir que “si hi ha un interès real per part del sector, al final tot és viable i és una bona oportunitat per a la promoció conjunta d’un producte identitari”.

Finalment Josep Serra, membre de la DO Empordà va mostrar l’interès per la iniciativa i va indicar que pot ser una bona oportunitat per reivindicar uns vins tradicionals sovint oblidats però sobretot un punt de partida per a estrènyer els lligams entre ambdós costats de frontera. Un dels temes que es va qüestionar entre els assistents va ser la possibilitat de crear una Denominació amb aquest nom, ja que la menció “ranci” apareix en la reglamentació de diverses Denominacions d’Origen. D’aquesta manera es va posar de manifest la necessitat de fer un estudi previ de la situació normativa d’aquest tipus de vins i explorar la viabilitat d’una iniciativa d’aquest tipus.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal