Més d’un centenar de vins DO Empordà assoleixen l’excel·lent a la Guía Peñín 2021

06/08/2020

Els excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l’edició 2021 de la guia

Els vins més ben puntuats són majoritàriament monovarietals i elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena

Resultat excepcional dels vins de la DO Empordà a la Guía Peñín 2021. Per segona vegada consecutiva, la denominació empordanesa supera el centenar de vins excel·lents (entre 90 i 94 punts) en la darrera edició d'aquesta prestigiosa publicació. En total, 104 vins empordanesos assoleixen aquesta qualificació d'excel·lència i mantenen la tendència a l’alça de la darrera dècada. Els excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l’edició 2021 de la guia. 

Per quarta vegada, un vi empordanès entra a l’exclusiva llista de vins excepcionals (entre 95 i 100 punts) de la publicació. Es tracta del vi negre Perelada Finca Garbet 2015, del celler Perelada, que obté 95 punts. A continuació figuren quatre vins amb 94 punts: dos també del celler Perelada -el negre Finca Garbet 2016 i el dolç Perelada Garnatxa de l'Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera-; un del celler Espelt -el vi negre Les Elies 2018- i un vi dolç del Celler Gerisena - Somnis de Gerisena Sol i Serena-. 

Un total de 13 vins reben una puntuació de 93 punts; 23 vins aconsegueixen 92 punts; 29 assoleixen una nota de 91 punts, i 34 reben una qualificació de 90 punts. De la resta de vins puntuats, la pràctica totalitat reben la qualificació de molt bons (entre 85 a 89 punts). En total, els tastadors de la guia han valorat 226 vins empordanesos, dels quals un 46% són puntuats amb l'excel·lent.

Els vins més ben puntuats són majoritàriament monovarietals i elaborats amb les varietats tradicionals de la denominació: la garnatxa i la carinyena. Aquesta tendència és fruit de la feina dels cellerers empordanesos que des de fa anys aposten per les varietats autòctones per elaborar vins singulars que siguin un reflex de l’Empordà. La denominació, a més, es beneficia d’una riquesa varietal exclusiva, ja que és l’única que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.  

Els vins negres empordanesos, els més majoritaris a la denominació, acaparen la majoria d'excel·lents a la Guia Peñín del 2021, amb el 49% del total. A continuació, hi figuren els vins blancs, amb un 32'6%; els dolços, amb un 14'4%, mentre que els rosats i escumosos, concentren el 2% i el 0'9%, respectivament. 

Els cellers més ben valorats
Un any més, el celler que aconsegueix més excel·lents és Perelada amb 15 vins puntuats amb aquesta nota, seguit del celler Cooperatiu Espolla amb 10; Mas Llunes i Vinyes d’Olivardots amb 9; Vinyes dels Aspres amb 8; Espelt amb 7; Mas Oller amb 6; i Gerisena, Martí Fabra i Arché Pagès, amb 5. La Guia Peñín valora els vins de 26 cellers DO Empordà, 23 dels quals aconsegueixen situar un o més vins a la categoria d'excel·lent, pràcticament els mateixos resultats de l'edició vigent.

Reconeixement a la qualitat
La millora constant de les qualificacions dels vins empordanesos en cada edició de la guia torna a posar de manifest la millora qualitativa de les elaboracions dels cellers de la DO Empordà durant els últims anys. Aquesta millora ha anat acompanyada per l'aposta dels cellerers empordanesos per les varietats autòctones que han permès elaborar vins singulars i amb molta personalitat. Al llarg dels darrers anys, els vins de Tramuntana s'han guanyat un gran prestigi nacional i internacional que s'ha traduït en un considerable augment de les vendes: dels 2 milions d'ampolles comercialitzades el 2006 a 6 milions del 2019.

LLISTAT DE VINS MÉS BEN PUNTUATS

95 PUNTS
- Perelada Finca Garbet 2015 (N), del celler Perelada
 

94 PUNTS
- Perelada Finca Garbet 2016 (N), del celler Perelada
- Perelada Garnatxa de l’Empordà 12 anys Dolç Natural 2006 Solera (D), del celler Perelada
- Les Elies (N) del celler Espelt
- Somnis de Gerisena - Sol i Serena 2015 (D), del celler Gerisena
 

93 PUNTS
- Mas Llunes Garnatxa d’Empordà Solera (D), del celler Mas Llunes
- Singulars Garnatxa Roja (B), del celler Mas Llunes
- Vins de Postal - Les Dòmines 2016 (B), del celler Espolla
- SoliSerena Garnatxa d’Empordà Solera (D), del celler Espolla
- Perelada Aires de Garbet 2018 (N), del celler Perelada
- Perelada Ex Ex 12 2014 (N), del celler Perelada
- Blanc de les Ginesteres Ranci Dolç Natural (D), del celler Vinyes dels Aspres
- Soques 2016 (N), del celler Vinyes dels Aspres
- Vd’07.17 2017 (B), del celler Vinyes d’Olivardots
- Espelt Comabruna 2017 (N), del celler Espelt
- INO Garnatxa de l’Empordà Solera (D), del celler Masia Serra
- Clos d’Agon Syrah Mas Palet 2018 (N), del celler Clos d’Agon
- Maria Pagès L’Avi Garnata d’Empordà Solera (D), del celler Marià Pagès

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal