En marxa la verema 2020 a la DO Empordà amb menys quantitat de raïm però de gran qualitat

24/08/2020

Els cellers empordanesos han començat aquests darrers dies una verema atípica amb l’estricta aplicació de protocols de seguretat sanitària a causa del COVID-19

La producció a la denominació serà inferior a la mitjana habitual a causa de la incidència del míldiu, que ha afectat especialment les vinyes ecològiques

Els cellers de la DO Empordà han iniciat aquests darrers dies la verema 2020. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha avançat entre una setmana i deu dies respecte a les dates tradicionals. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es collirà durant l’agost i el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.

Serà una verema atípica a causa dels protocols de seguretat sanitària que s’aplicaran a les vinyes i als cellers empordanesos a causa de la COVID-19. En coordinació amb el Departament d’Agricultura, el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers han acordat un conjunt de mesures que s’aplicaran durant la verema per assegurar la salut dels treballadors. Una de les més importants ha estat la creació de grups estables als cellers, formats per un màxim de cinc treballadors, que no tindran contacte amb altres grups d’empleats de l’explotació. Controls de temperatura o l’ús d'hidrogel seran altres mesures que s’aplicaran. En alguns dels cellers més grans s'han nomenat també coordinadors que assessoren la resta d’empleats i que vetllaran pel compliment de les mesures decretades. Com ja ha passat en els darrers anys, els cellers empordanesos no necessiten contractar temporers d’altres zones, ja que la verema a l’Empordà la realitzen cada any plantilles estables formades per persones que viuen a la zona.

Menys quantitat però de gran qualitat

La producció a la denominació serà inferior a la mitjana habitual a causa de la incidència del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i que minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. Les abundants pluges d’aquesta primavera van crear l’escenari idoni per a la seva proliferació especialment entre les vinyes ecològiques. Segons les previsions de la Comissió Tècnica de la DO Empordà, la producció disminuirà aquest any al voltant del 20% respecte a la mitjana habitual. La incidència ha estat molt desigual, amb vinyes amb afectacions superiors al 50% i d’altres, en canvi, que mantindran o fins i tot milloraran el nombre de quilos collits respecte a la mitjana. L’afectació més important s’ha concentrat a les vinyes de producció ecològica en ser plantacions que no són tractades amb productes fitosanitaris que poden ajudar a contenir el fong. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2020.

Avui dia, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit que s’ha salvat del mídliu està molt sa, amb òptims nivells de graduació i acidesa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm.

Terra de garnatxes i carinyenes amb una riquesa varietal única

La DO Empordà agrupa a una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat.
La garnatxa o lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa 'peluda', més minoritària amb unes 4 hectàrees plantades. Les carinyenes (negra, blanca i roja) són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total. La denominació empordanesa és una àrea amb una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.

Vins singulars i amb molta personalitat

Les varietats autòctones representen prop dos terços del vinyar empordanès. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena. Una tendència que ha anat acompanyada amb l'aparició de vins de gran qualitat elaborats per una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins amb personalitat i singulars que siguin un reflex de la zona on es produeixen. Anualment, els cellers empordanesos vénen prop de 6 milions d’ampolles a més d’una cinquantena de països.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal