Els cellers empordanesos han començat aquests darrers dies una verema atípica amb l’estricta aplicació de protocols de seguretat sanitària a causa del COVID-19
La producció a la denominació serà inferior a la mitjana habitual a causa de la incidència del míldiu, que ha afectat especialment les vinyes ecològiques
Els cellers de la DO Empordà han iniciat aquests darrers dies la verema 2020. Tot i que depèn de la zona i de la varietat, la verema s’ha avançat entre una setmana i deu dies respecte a les dates tradicionals. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es collirà durant l’agost i el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.
Serà una verema atípica a causa dels protocols de seguretat sanitària que s’aplicaran a les vinyes i als cellers empordanesos a causa de la COVID-19. En coordinació amb el Departament d’Agricultura, el Consell Regulador de la DO Empordà i els cellers han acordat un conjunt de mesures que s’aplicaran durant la verema per assegurar la salut dels treballadors. Una de les més importants ha estat la creació de grups estables als cellers, formats per un màxim de cinc treballadors, que no tindran contacte amb altres grups d’empleats de l’explotació. Controls de temperatura o l’ús d'hidrogel seran altres mesures que s’aplicaran. En alguns dels cellers més grans s'han nomenat també coordinadors que assessoren la resta d’empleats i que vetllaran pel compliment de les mesures decretades. Com ja ha passat en els darrers anys, els cellers empordanesos no necessiten contractar temporers d’altres zones, ja que la verema a l’Empordà la realitzen cada any plantilles estables formades per persones que viuen a la zona.
Menys quantitat però de gran qualitat
La producció a la denominació serà inferior a la mitjana habitual a causa de la incidència del míldiu, un fong que prolifera en condicions de molta humitat i que minva la capacitat productiva de la planta en danyar les fulles i els fruits. Les abundants pluges d’aquesta primavera van crear l’escenari idoni per a la seva proliferació especialment entre les vinyes ecològiques. Segons les previsions de la Comissió Tècnica de la DO Empordà, la producció disminuirà aquest any al voltant del 20% respecte a la mitjana habitual. La incidència ha estat molt desigual, amb vinyes amb afectacions superiors al 50% i d’altres, en canvi, que mantindran o fins i tot milloraran el nombre de quilos collits respecte a la mitjana. L’afectació més important s’ha concentrat a les vinyes de producció ecològica en ser plantacions que no són tractades amb productes fitosanitaris que poden ajudar a contenir el fong. Les dades de producció definitives no es coneixeran fins a finals d’octubre, ja que les condicions meteorològiques de les pròximes setmanes marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2020.
Avui dia, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit que s’ha salvat del mídliu està molt sa, amb òptims nivells de graduació i acidesa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm.
Terra de garnatxes i carinyenes amb una riquesa varietal única
La DO Empordà agrupa a una cinquantena de cellers que treballen vinyes de varietats autòctones i tradicionals per elaborar vins de gran qualitat.
La garnatxa o lledoner representa una tercera part de la vinya empordanesa amb 572 de les 1.768 hectàrees plantades. Destaca especialment la garnatxa negra amb 377 hectàrees, seguida de la blanca, amb 88, i la roja, amb 61. També hi ha una altra varietat, la garnatxa 'peluda', més minoritària amb unes 4 hectàrees plantades. Les carinyenes (negra, blanca i roja) són l’altra varietat més representativa de l'Empordà, amb 402 hectàrees, és a dir, el 22% de total. La denominació empordanesa és una àrea amb una riquesa varietal exclusiva, ja que és una zona vinícola que produeix totes les varietats de garnatxes i carinyenes.
Vins singulars i amb molta personalitat
Les varietats autòctones representen prop dos terços del vinyar empordanès. El percentatge de les varietats tradicionals no ha deixat de créixer en els últims anys gràcies a l'aposta decidida dels viticultors empordanesos per la garnatxa i la carinyena. Una tendència que ha anat acompanyada amb l'aparició de vins de gran qualitat elaborats per una nova generació de viticultors i enòlegs, amb una bona formació i capacitació, que busquen vins amb personalitat i singulars que siguin un reflex de la zona on es produeixen. Anualment, els cellers empordanesos vénen prop de 6 milions d’ampolles a més d’una cinquantena de països.
L’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, ha lliurat aquest migdia les claus de l’antiga seu de l’Oficina de Turisme de la plaça del Sol de...
El Consell Regulador de la DO Empordà organitza el concurs 'La força de la Tramuntana' a través del seu compte d'Instagram. Busquem...
El Singulars de Vinyes Velles, de Mas Llunes; és escollit millor carinyena blanca, el Vinya del Metge, de Cellers d’en Guilla, com a millor...
S’atorga un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà de caràcter històric, arquitectònic,...
El Consell Regulador de la DO Empordà posa en marxa una nova iniciativa per oferir als seguidors de les seves xarxes socials una proposta lúdica...
Un vi del Celler Mas Llunes, el Finca Butarós 2014, ha estat escollit el millor vi català de l'any i s'ha endut el Gran Vinari d'Or al...
Els vins de la DO Empordà han assolit uns resultats històrics en la darrera edició dels Premis Decanter. Un total de divuit vins...
Els excel·lents s’han triplicat en els últims deu anys, passant dels 31 assolits el 2012 als 104 de l’edició 2021 de la guia Els vins més...
Els vins de la DO Empordà han obtingut un total de 14 medalles Gran Or i 10 medalles d'or al XXIV CONCURS DE VINS I CAVES DE CATALUNYA...