
Els cellers empordanesos han començat aquests darrers dies la campanya d’enguany que tindrà una producció al voltant de la mitjana de la denominació.
Els cellers de la DO Empordà han iniciat aquests darrers dies la verema 2021, començant a collir les varietats primerenques, com el moscat de gra petit i alguna varietat blanca i negra per a l’elaboració de vins escumosos. El gruix de la producció -garnatxes i carinyenes- es collirà durant l’agost i el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.
La verema d’enguany ve marcada per la sequera. Després d’una tardor plujosa, la manca de precipitacions ha estat una constant tant a l’hivern com a la primavera. Aquesta situació s’ha agreujat encara més durant l’estiu amb un dels nivells de precipitacions més baixos de la darrera dècada. L’afectació ha estat desigual en funció de les zones. De fet, les pluges registrades a principis d’agost al Baix Empordà van ajudar a minimitzar l’estrès hídric que han patit les vinyes al llarg de l’estiu i han contribuït a millorar el creixement dels raïms en aquesta zona. Les vinyes que disposen de reg, que són mínimes, també han pogut minimitzar els efectes de la sequera.
Tot i que els ceps venen carregats d’un gran nombre de raïms, les poques pluges registrades han minvat el seu creixement i el gra és més petit de l’habitual. Malgrat aquesta circumstància, la producció de la campanya d’enguany serà igual o una mica inferior a la mitjana habitual que és de 8,6 milions de quilos. El resultat final, però, dependrà de les condicions meteorològiques de les properes setmanes que marcaran l'evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema 2021.
Avui dia, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit està molt sa. A diferència de l’any passat, la campanya s’ha caracteritzat per la manca de problemes sanitaris a les vinyes. Les temperatures moderades durant el dia i les baixes temperatures a les nits de les últimes setmanes són ideals per a la bona maduresa del fruit, amb òptims nivells de graduació i acidesa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm i s’espera una collita de gran qualitat.
Els efectes de l’acció dels senglars
Un any més, l’acció dels senglars és un dels principals maldecaps dels productors empordanesos. Alguns viticultors s’han vist obligats a avançar la verema per evitar quedar-se sense collita a causa de les destrosses que provoquen aquests animals a les vinyes. Cada any, hi ha més productors que instal·len sistemes per evitar l’entrada del senglar a les seves terres, però lamentablement és una inversió quantiosa que molts viticultors no poden afrontar. En aquest sentit, el Consell Regulador de la DO Empordà reclama a les administracions mesures per evitar aquesta situació.
La mostra de vins de l’Empordà a la ciutat tindrà lloc el 13 i 14 de juny amb la participació de tretze cellers empordanesos que es completarà...
La cita vitivinícola de l’Empordà torna el cap de setmana del 7 i 8 de juny a Sant Martí d’Empúries amb 30 cellers de l’Empordà, 1 celler...
El grau de professionalització endegat en capítols com la comercialització o la gerència i les noves eines empresarials de què s’han dotat...
Un estudi de la fotògrafa i sommelier Clara Isamat i de l’enòleg i sommelier Jordi Esteve sobre la immigració a la vinya empordanesa ha...
La DO Empordà celebra enguany cinquanta anys de la seva creació, ja que va ser aprovada per part del Ministerio de Agricultura l’any 1975 en...
S’atorga un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà El premi va adreçat a entitats sense...
Anna Espelt, del celler Espelt, i Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, obtenen respectivament aquests reconeixements que tenen un gran prestigi en...
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...