
L’informe, elaborat amb un ajut de Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, identifica cinc itineraris per gaudir dels elements naturals i culturals vinculats a la vinicultura empordanesa.
Gràcies a un ajut concedit per Girona Excel·lent i la Diputació de Girona, el Consell Regulador de la DO Empordà ha elaborat un estudi per posar en valor el paisatge vinícola empordanès. L’informe, elaborat pel geògraf i tècnic en gestió territorial Óscar Borràs de l'empresa DV Serveis Tècnics, identifica i proposa cinc itineraris a l’Alt i el Baix Empordà que permeten gaudir dels elements naturals i culturals vinculats a la vinicultura empordanesa.
- Del Pla als Aspres, que s’inicia a Perelada i finalitza a Camtallops.
- De l’Albera a la mar, amb Sant Climent Sescebes com a punt de partida i Roses com a punt final.
- Cap de Creus, amb un recorregut que va de Roses a Colera.
- Del Montgrí a les Gavarres, que va des de Bellcaire d’Empordà fins a la Bisbal d’Empordà.
- La Marina d’Empordà, amb un itinerari comprès entre Calonge i Palafrugell.
El principal objectiu de la proposta ha estat identificar i ordenar el potencial paisatgístic natural i cultural de l’Empordà en relació a la vitivinicultura, per tal de posar-lo en valor i donar-lo a conèixer amb l’objectiu de fer-ne difusió. “Amb aquest objectiu s’han dissenyat uns itineraris, a diferents característiques, oberts a qualsevol tipus de públic, que permetin poder entendre i conèixer les característiques paisatgístiques naturals i culturals que identifiquen la Denominació d’Origen Empordà , en detall i en persona, arribant específicament a les vinyes, als cellers i finalment als vins”, s’assegura a l’estudi.
L’informe també remarca la necessitat de coordinar l’acció de les diverses administracions per impedir que desapareguin del tot l’important nombre de vestigis relacionats amb l’activitat vitivinícola i agrícola de la zona. Un pla per evitar que “es perdi la seva essència i les característiques que el defineixen, i que pugui garantir que no hi hagi alteracions que el desmereixin o li facin perdre valor”, s’afegeix a l’estudi, que proposa una catalogació del terreny segons les seves característiques o un catàleg d’elements agrícoles a conservar.
El treball està concebut com una eina pràctica per difondre i apropar el territori vinícola empordanès al públic en general i alhora per impulsar accions que permetin salvaguardar el medi on s’ubica la Denominació d’Origen Empordà. “Per tant, la conclusió més important és que existeix un potencial molt important, tant a nivell natural, com històric i arqueològic, i sobretot vitivinícola que cal ordenar i impulsar per una banda i per altra treballar perquè no es malmeti i pugui créixer i avançar d’una manera sostenible, per la qual cosa cal plantejar iniciatives coordinades per un agent territorial que pugui treballar amb les administracions per tal d’obtenir resultats pràctics i tangibles”, s’assegura a les conclusions de l’estudi.
La DO Empordà celebra enguany cinquanta anys de la seva creació, ja que va ser aprovada per part del Ministerio de Agricultura l’any 1975 en...
S’atorga un ajut de 5.000 euros a un projecte d’estudi relacionat amb el món del vi a l’Empordà El premi va adreçat a entitats sense...
Anna Espelt, del celler Espelt, i Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, obtenen respectivament aquests reconeixements que tenen un gran prestigi en...
El tast ha tingut lloc aquest dilluns al Palau Robert de Barcelona i s’ha adreçat a professionals de la restauració i l’hostaleria. El...
El consell regulador empordanès els ha concedit els guardons Bacus Emporità i Lledoner d'Or, respectivament, per la seva decidida aposta pels...
El Consell Regulador i els cellers de la DO Empordà 'desembarquen' aquest mes de novembre a Barcelona per celebrar xefles a bars de vins de...
El Consell Regulador de la denominació programa les visites al conjunt monumental de Sant Pere de Rodes; l'ermita de Sant Silvestre de Valleta,...
Els cellers de la DO Empordà han aconseguit una bona collita als Premis Vinari amb 13 medalles d’or i 16 de plata, principalment a les...
Els cellers empordanesos han començat els últims dies la campanya d’enguany collint les varietats primerenques, com el moscatell de gra...
La festa inclou la recollida del raïm a la vinya i la tradicional premsada del nou most amb la participació dels nens i nens del municipi i de la...