El celler Gelamà cedeix a l'Arxiu Comarcal documents històrics sobre la fil·loxera per a la seva digitalització

09/05/2014
La família de les Caves Gelamà de Vilajuïga acaba de cedir temporalment per a la seva digitalització una important troballa del seu arxiu: deu números de la publicació "Revista de Viticultura" que va ser editada per la Comissió que portava a terme la lluita contra la fil·loxera a les comarques gironines durant l'any 1892. Són quatre-centes cinquanta pàgines que es poden consultar al web de l'Arxiu i que, a més, es permeten cerques simples i avançades.
 
La fil·loxera va ser una plaga d'un insecte que atacà les vinyes  empordaneses procedent de França i que travessà tot Catalunya des  del 1879, en què l'alcalde de Rabós comunica oficialment l'existència d'aquest insecte a un cep de garnatxa del coll de Fornells. L'enorme impacte econòmic i social que significà l'aparició de la fil·loxera a les vinyes va comprometre molts ciutadans a intervenir en el complex procés de lluita contra la plaga i les seves conseqüències. Des de la política a la ciència, des del municipi més petit a les Corts de Madrid, durant anys el problema estigué latent. A més dels coneguts Narcís Fages de Romà, Joan Miret, Joan Arderius Banjol i altres, s'organitzà una Comisión  Provincial Antifiloxérica amb Joaquim d'Espona i de Nuix, com a secretari, que des del primer moment emeté un informe advertint del perill de la proximitat de la plaga a les vinyes frontereres. 

Aquesta Revista de Viticultura recull els estudis fets amb la replantació de vinya americana, els resultats de diferents estacions antifil·loxèriques estrangeres, unes descripcions de visites tècniques a diferents indrets de l'Alt Empordà com la zona de Vilajuïga i Lladó, així com també el reglament que havia de regir els camps d'experiències a la província, en concret, a Llançà, Cadaqués, la Jonquera, Lladó, Llers, l'Escala, Vilopriu, i altres termes.

Notícies relacionades

Cercador

Historial

Click Me For A Modal